A avea o problemă de erecție se poate întâmpla oricui, deși este o situație care îi face pe mulți bărbați să se simtă inconfortabil. Dar la ce vârstă se poate întâmpla? Și ce ar trebui să se facă dacă se întâmplă?
La ce vârstă începe un bărbat să aibă probleme de erecție?
Nu există o vârstă specifică, deși problemele de erecție cresc, în general, odată cu înaintarea în vârstă (aproximativ jumătate dintre bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani suferă de ele), de asemenea din cauza unor posibile patologii sau factori de risc care pot interfera cu buna funcționare a vaselor și a inervației penisului sau pot duce la o reducere semnificativă a nivelului de testosteron.
Care sunt cauzele unei erecții slabe?
Disfuncția erectilă, adică dificultatea de a obține sau de a menține o erecție adecvată, poate fi cauzată de mai mulți factori care se combină adesea pentru a provoca această tulburare. Fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, sedentarismul și hipercolesterolemia sunt câteva dintre afecțiunile care pot duce la alterări semnificative, în special la nivelul componentelor vasculare și hormonale, făcând astfel mai probabile problemele de erecție. Pe lângă cauzele organice, pot fi asociate și disconforturile psihologice și relaționale, care contribuie adesea la înrăutățirea performanțelor sexuale și, astfel, interferează în mod negativ cu bunăstarea și starea de spirit zilnică.
Dacă mi se întâmplă des, înseamnă că este o problemă gravă? Când ar trebui să consult un specialist?
În general, disfuncția erectilă apare în mod subtil și tinde să se agraveze treptat. Episodul unic de disfuncție poate fi fiziologic și nu neapărat legat de prezența unor anomalii organice. În schimb, dacă problemele de obținere și/sau de menținere devin mai frecvente și sunt asociate cu o scădere marcată a dorinței sau cu o reducere semnificativă a frecvenței și calității erecțiilor spontane nocturne și matinale, ar fi util să consultați un specialist. Recunoașterea precoce a modificărilor organice, de fapt, poate fi foarte utilă pentru a evidenția prezența altor stări patologice (cardiologice sau metabolice) și a preveni evoluția acestora. În sfârșit, un examen andrologic poate fi util și pentru a clarifica pur și simplu îndoielile privind viața sexuală și pentru a evita alimentarea unor anxietăți sau temeri nemotivate, care pot interfera uneori în mod semnificativ cu bunăstarea psihofizică a pacientului.
Cum se diagnostichează o problemă de erecție?
În timpul examinării, specialistul efectuează o evaluare clinică a pacientului, ținând cont de stilul de viață al acestuia (prezent și trecut), de eventualele patologii concomitente sau anterioare și de terapiile farmacologice actuale. De asemenea, poate fi utilă completarea unor chestionare simple care ajută la caracterizarea problemelor pacientului prin explorarea tuturor fazelor funcției sexuale (erecție, satisfacție sexuală, funcție orgasmică, dorință sexuală și satisfacție în general) și la verificarea eficienței terapiei în evaluările ulterioare.
De asemenea, se solicită de obicei probe de sânge de la pacient pentru a evalua eventuala prezență a unor factori de risc sau anomalii hormonale. În cele din urmă, pot fi indicate examinări diagnostice neinvazive, cum ar fi eco(color)doppler-ul penian după stimularea cu prostaglandine (PGE-1, alprostadil), care ne permite să evaluăm cu precizie funcționarea corectă a sistemului vascular din penis.
Cum pot fi tratate problemele de erecție?
În prezent, din fericire, există mai multe medicamente care pot îmbunătăți semnificativ funcția erectilă și, în consecință, viața sexuală a pacienților. Inhibitorii fosfodiesterazei sunt, de fapt, medicamente administrate pe cale orală, cu o eficacitate și o tolerabilitate ridicate, cu contraindicații absolute limitate în ceea ce privește utilizarea lor. În cazurile de disfuncție mai severă sau în absența unui răspuns satisfăcător la tratamentul oral, pot fi utilizate în schimb medicamente administrate prin injectare, deși acestea necesită o pregătire prealabilă în autoadministrare de către androlog pentru a minimiza riscul de efecte secundare. În cele din urmă, poate fi utilă utilizarea unor terapii mai inovatoare, cum ar fi undele de șoc de joasă energie, care pot îmbunătăți semnificativ microcirculația peniană și, prin urmare, funcția erectilă.
Cu toate acestea, gestionarea terapeutică a disfuncțiilor sexuale necesită un parcurs individual, calibrat în funcție de nevoile specifice ale pacientului și care să țină cont de complexitatea care rezultă din diverși factori care le pot determina (biologici, psihologici, comportamentali și sociali). Prin urmare, abordarea trebuie să fie în mod necesar integrată și să includă, pe lângă rezolvarea problemei în sine, un studiu mai amplu și un tratament adecvat al tuturor componentelor responsabile de apariția disfuncției, inclusiv a celor psihologice, emoționale și relaționale.