Disfuncție erectilă? Hai să vorbim despre asta!

Disfuncția erectilă afectează bărbații de toate vârstele. Dar numai câțiva reușesc să vorbească deschis despre ea. Atunci când penisul nu mai funcționează așa cum ar trebui, se declanșează un mecanism care își pune amprenta asupra psihicului și asupra relațiilor. De aceea, este crucială identificarea cauzelor și a terapiei adecvate.

Este un fapt: în Elveția, unul din patru bărbați de peste 45 de ani suferă de disfuncție erectilă. Acest procent vi se pare ridicat? Probabil că acest lucru se datorează faptului că se vorbește rareori despre ea în mod deschis. Este adesea o suferință tăcută, asociată cu o mare rușine sau cu ideea că disfuncția erectilă este un eșec personal. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, cauzele sunt de natură fizică.

Disfuncție erectilă = disfuncție erectilă = impotență? Iată care este definiția

Disfuncția erectilă (DE) apare atunci când cel puțin două din trei raporturi sexuale planificate într-o perioadă de șase luni nu se materializează, deoarece erecția este prea slabă sau nu se produce deloc. Aceasta este definiția experților. Dacă se întâmplă ocazional, nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Ceea ce trebuie știut este că o erecție este capacitatea penisului de a deveni și de a rămâne în erecție. Pe de altă parte, potența sexuală, în funcție de definiție, nu înseamnă doar capacitatea unui bărbat de a trăi o sexualitate satisfăcătoare, ci include și capacitatea de a procrea. Conceptul de impotență merge, prin urmare, mai departe. Disfuncția erectilă nu este doar un simptom al vârstei înaintate: probabil că unul din patru diagnostice noi se referă la bărbații sub 40 de ani. În general, însă, riscul crește pe măsură ce bărbatul înaintează în vârstă.

Cauzele disfuncției erectile

Se estimează că, în 80% din cazuri, cauzele fizice sunt cele care duc la disfuncția erectilă: de exemplu, penisul nu este suficient alimentat cu sânge sau mușchii penisului sunt afectați și, prin urmare, nu se umflă suficient. Bolile care afectează circulația sângelui, cum ar fi diabetul, arteroscleroza sau hipertensiunea, cresc, de asemenea, riscul. „Spre deosebire de diagnosticele adesea formulate în grabă, disfuncția erectilă are foarte rar o cauză pur psihologică, explică prof. dr. med. Nicolas Diehm de la Centrul pentru disfuncții erectile din Aarau. Leziunile nervoase, deficitul de testosteron, medicația sau obezitatea și consumul de tutun sunt, de asemenea, cauze posibile. Potrivit lui Diehm, venele sunt problema pentru mulți tineri suferinzi: „Chiar dacă intră suficient sânge, venele nu-l pot reține și sângele iese prea repede”. Dacă într-adevăr este vorba de un blocaj mental, deseori stresul sau depresia sunt cauzele. Deoarece disfuncția erectilă poate fi un semn de avertizare a unei boli de inimă, ar trebui să fie examinată de cineva care este familiarizat cu această afecțiune: de preferință un urolog sau un androlog.

Care este terapia adecvată?

Pentru ca o erecție să aibă loc, nervii, vasele de sânge, hormonii și capul trebuie să își joace rolul: o interacțiune complexă. Modificările stilului de viață ajută adesea în cazul disfuncției erectile ușoare: de exemplu, pierderea în greutate, renunțarea la fumat sau reducerea conștientă a stresului. Studiile arată că activitatea fizică poate îmbunătăți funcția erectilă. În cazul în care sângele curge prea repede din penis, se pot folosi exerciții pentru podeaua pelviană. Cel mai frecvent utilizat medicament este așa-numitul inhibitor PDE-5 cunoscut sub numele de Viagra’: acesta relaxează celulele musculare netede din țesutul erectil al penisului, îmbunătățind astfel fluxul sanguin. În cel mai bun caz, acest lucru va ajuta la obținerea din nou a unei erecții, fără a crește libidoul. Cu toate acestea, aceste medicamente nu abordează problema de bază. „O altă opțiune de tratament ar putea fi închiderea venelor cu un adeziv special”, explică angiologul Nicolas Diehm. În cazul în care problema provine din îngustarea vaselor și medicamentele nu mai ajută, arterele îngustate sau blocate pot fi redeschise cu un stent sau un balon. Acest lucru este similar cu o intervenție chirurgicală pe cord. O pompă de vid pentru penis poate oferi sprijin mecanic. Pompa generează o presiune negativă în jurul penisului, ceea ce crește fluxul sanguin.

Cum să vă ajutați partenerul cu disfuncție erectilă

Partenerul dumneavoastră suferă de disfuncție erectilă? Nu-l faceți să se simtă singur cu această problemă; îl va ajuta.

Poate că v-ați gândit deja că problema este din vina dumneavoastră? Că partenerul tău nu te mai găsește atrăgător? Este important să înțelegeți că disfuncția erectilă nu este vina nimănui.
Căutați un moment oportun pentru a aborda problema. Vorbind deschis despre ea, puteți ușura presiunea.
Arătați înțelegere, dar nu milă. Oferiți-i partenerului dvs. sprijin, de exemplu sugerându-i să vă însoțească la cabinetul unui medic.
Nu obosiți niciodată să repetați: o relație bună nu înseamnă doar o erecție. Acest lucru înlătură o mare parte din presiune.

De ce este important să clarificați cauza disfuncției erectile?

„Disfuncția erectilă poate fi o sursă de mare stres psihologic pentru bărbați, dar nu trebuie să fie așa. Ea are adesea un impact negativ asupra vieții de cuplu, a calității vieții și a stării de bine. Poate duce chiar la depresie. Mai mult, disfuncția erectilă poate fi un semnal de alarmă timpurie care, dacă este luat în serios, poate preveni un posibil atac de cord sau un accident vascular cerebral. De fapt, cum arterele penisului sunt foarte fine, îngustarea lor poate fi un indiciu al unui viitor atac de cord sau accident vascular cerebral. Cu un control la medic, se poate interveni din timp pentru ca vasele să nu se îngusteze și mai mult’.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *