Disfuncția erectilă apare atunci când un bărbat, în ciuda excitației sexuale, nu poate menține o erecție pentru un raport sexual satisfăcător, dacă acest lucru se întâmplă pe o perioadă de cel puțin șase luni. Cauzele acestui fenomen pot fi psihologice sau organice; poate apărea la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani, dar și la cei mai tineri. Boli precum diabetul zaharat, colesterolul crescut sau chiar depresia pot sta la baza disfuncției erectile; tratamentul acestor afecțiuni este primul pas pentru ameliorarea disfuncției erectile. Administrarea de medicamente de susținere, cum ar fi inhibitorii PDE-5, influențează în mod direct fluxul sanguin către penis, sprijinind astfel actul sexual. Un stil de viață sănătos poate preveni dezvoltarea bolilor care cauzează disfuncția erectilă.
Ce este disfuncția erectilă?
Dacă un bărbat nu reușește să obțină o erecție pentru o perioadă de șase luni sau dacă nu o poate menține pentru actul sexual, în ciuda excitației, urologul vorbește de disfuncție erectilă (Impotentia coeundi). Aceasta este o situație destul de frustrantă pentru majoritatea bărbaților – și a cuplurilor – deoarece, deși dorința sexuală (libidoul) este prezentă, nu mai este posibil să aibă relații sexuale satisfăcătoare. Pe termen lung, calitatea vieții, bunăstarea bărbatului în cauză și relația au de suferit.
Frecvența disfuncțiilor erectile crește în cazul bărbaților mai în vârstă. Astfel, bărbații în vârstă de 30 de ani sunt afectați de disfuncția erectilă cu o frecvență de 2,3%, iar bărbații în vârstă de 70 de ani cu o frecvență de 53,4%. Acest lucru înseamnă că probabilitatea de a fi victima acestei forme de disfuncție sexuală crește odată cu vârsta. Disfuncția erectilă este cea mai frecventă formă de disfuncție sexuală masculină, alături de ejacularea precoce.
Subiectul disfuncției erectile este adesea trăit cu multă rușine și mulți păstrează tăcerea în legătură cu acesta. Amploarea tulburării variază de la plângeri ocazionale până la o pierdere totală a capacității erectile. În spatele unei disfuncții erectile se pot afla diverse cauze.
Ce poate cauza disfuncția erectilă?
Cauzele disfuncției erectile sunt diverse. Tulburările psihice, dar și cele fizice pot cauza probleme sporadice sau permanente de impotență. Apare un cerc vicios atunci când disfuncția erectilă apare în mod repetat, se dezvoltă o teamă de eșec, iar stima de sine și identitatea masculină se întunecă. Fenomenul de declanșare este adesea recunoscut în evenimente de viață stresante; cu toate acestea, în special în grupa de vârstă de 50 de ani și peste, mai multe boli pot fi identificate ca fiind cauza acestei tulburări de putere.
Care sunt cauzele disfuncției erectile?
Pentru ca o erecție suficientă să apară și să fie menținută pentru un raport sexual satisfăcător, este necesar ca diverse structuri corporale să funcționeze în armonie în timpul excitației sexuale. Pentru că, pe lângă vasele de sânge și penis, hormonii, sistemul nervos și mușchii sunt, de asemenea, implicați într-o erecție.
Corpul cavernos din penis este format dintr-o structură spongioasă; atunci când, în timpul excitației sexuale, arterele se dilată, penisul primește un flux sanguin mai mare, iar presiunea din corpul cavernos crește. Cu această presiune, peretele cavernos presează venele care asigură ieșirea sângelui, astfel încât penisul se rigidizează. O erecție nu are loc dacă apare o perturbare la unul dintre aceste puncte.
- Bolile fizice ca o posibilă cauză a disfuncției erectile:
- Bolile neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, boala Parkinson, un accident vascular cerebral sau chiar tumorile pot bloca semnalele nervoase pe care creierul le trimite penisului în timpul excitației sexuale, împiedicând astfel o erecție.
- Tulburările metabolice sunt, de asemenea, recunoscute ca o cauză a disfuncției erectile: în cazul diabetului zaharat prost gestionat, compușii zahăr-proteine se acumulează pe pereții vaselor de sânge și reduc circulația sângelui în tot corpul, inclusiv în penis. În plus, un nivel de zahăr care rămâne prea ridicat deteriorează permanent nervii.
Dintre bolile cardiovasculare, numeroasele tipuri de ateroscleroză („calcificare vasculară”) reprezintă cea mai frecventă cauză a disfuncției erectile. Prea puțin sânge intră în corpul cavernos al penisului prin vasele îngustate. În același timp, sângele se scurge de asemenea prea repede din corpul cavernos, astfel încât penisul nu rămâne rigid suficient de mult timp. Hipertensiunea, colesterolul prea ridicat (hipercolesterolemia) și bolile coronariene (CHD) sunt alte cauze posibile ale disfuncției erectile.
Disfuncția erectilă poate fi, de asemenea, rezultatul unor tulburări hormonale, mai exact al deficitului de testosteron. Aceasta reduce capacitatea erectilă.
Din cauza unei hernii de disc, transmiterea semnalului de la creier la penis poate fi redusă. Un proces similar are loc și în cazul paraplegiei.
În plus, intervențiile chirurgicale care implică leziuni ale țesutului erectil sau ale căilor nervoase sau malformațiile genitale sunt posibile cauze fizice ale disfuncției erectile.
Cauze psihologice ale disfuncției erectile:
- În special la bărbații tineri, disfuncția erectilă este adesea de natură psihologică. Printre cele mai frecvente cauze psihologice ale problemelor de potență se numără:
- lipsa de încredere
- conflicte de personalitate, cum ar fi o homosexualitate nerecunoscută
- stări depresive
- nemulțumirea față de propriul corp, care se poate exprima prin inhibiții sau temeri
- stresul și sentimentul de a fi sub presiune pentru a performa.
- Medicamentele și consumul excesiv de alcool se numără, de asemenea, printre cauzele potențiale ale disfuncției erectile.
Care sunt simptomele tipice ale disfuncției erectile?
În cazul disfuncției erectile, penisul nu atinge rigiditatea necesară sau nu o poate menține suficient de mult timp pentru a putea desfășura relații sexuale satisfăcătoare. Dacă disfuncția erectilă se dezvoltă treptat, dacă apare în timpul actului sexual și în timpul masturbării, iar erecțiile nocturne care sunt obișnuite la orice bărbat sănătos nu apar, este evidentă o cauză fizică. Pe de altă parte, dacă tulburările apar doar în anumite situații sau după un eveniment stresant la un bărbat sub 50 de ani, o cauză psihologică este mai probabilă.
Cum diagnostichează medicul disfuncția erectilă?
De obicei, medicul de familie este primul interlocutor în cazul disfuncției erectile; dacă este necesar, acesta va îndruma mai departe pacientul către un cabinet de urologie. Chestionarele standard utilizate în acest context ajută adesea la izolarea posibilelor cauze, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, operațiile anterioare sau medicația, care sunt apoi investigate în continuare în cadrul unui interviu personal. Deoarece la baza unei tulburări de erecție pot sta diverse cauze organice și psihice, poate fi necesară o vizită la alți specialiști, cum ar fi un neurolog sau un ortoped.
Deoarece subiectul disfuncției erectile este adesea asociat cu rușinea, este bine să se construiască o relație de încredere între pacient și medic. Acest lucru este necesar pentru a putea comunica clar și deschis și este important să se determine cauza disfuncției erectile. În acest caz, persoana afectată ar trebui să înregistreze simptomele cât mai exact posibil și să folosească termeni specifici, deoarece metaforele și schimburile de replici lasă adesea prea mult loc de interpretare. Indiferent de cauza disfuncției erectile, în multe cazuri discuțiile cu psihologii sau cu terapeuții sexuali se dovedesc utile, mai ales dacă există o implicare a partenerului.
În timpul examinării fizice, organele sexuale și prostata sunt primele care trebuie examinate. Medicul palpează penisul, testiculele și prostata pentru a exclude întărirea și tumorile. În plus, specialistul verifică dacă unul sau ambele testicule sunt mici (atrofie testiculară). Alte investigații vor urma constatărilor de aici.
Pentru a diagnostica o posibilă tulburare circulatorie, medicul măsoară tensiunea arterială și pulsul. Informațiile privind factorii de risc, cum ar fi creșterea glicemiei și a lipidelor din sânge sau o deficiență de testosteron, sunt furnizate de analizele de sânge, efectuate în orele dimineții, cu pacientul în post și în același timp când nivelul de testosteron este cel mai ridicat.
În cazul în care sunt necesare investigații suplimentare pentru a găsi cauza disfuncției erectile, medicul poate efectua o examinare cu ultrasunete (ecografie Doppler) și verifica circulația sângelui în vasele penisului. Pentru o mai bună vizualizare a așa-numitelor vase ale penisului, medicul injectează un medicament (testul de injectare a corpului cavernos) care aduce penisul într-o situație de erecție indusă artificial.
Cum tratează medicul disfuncția erectilă?
Tratamentul pentru disfuncția erectilă depinde de cauza acesteia. Dacă este imputabilă unei cauze fizice, de exemplu, diabetul zaharat, tulburarea poate fi ameliorată sau eliminată prin tratarea bolii de bază.
La bărbații cu vârsta de 50 de ani și peste, nivelul de testosteron este de cele mai multe ori mai scăzut decât la bărbații tineri. Această deficiență normală trebuie compensată cu tratament hormonal doar dacă bărbatul suferă de disfuncție erectilă și sexualitate redusă.
Medicamentele indicate pentru simptomele disfuncției erectile, cum ar fi inhibitorii fosfodiesterazei-5 (inhibitori PDE-5) Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil și Avanafil, ajută între 70 și 80 la sută dintre bărbații afectați. Inhibitorii PDE-5 împiedică enzima fosfodiesterază-5 din organism să descompună mesagerul care menține erecția penisului. Ca urmare, rămâne o cantitate mai mare de mesager, ceea ce ajută la menținerea circulației sângelui în penis. Efectele diferiților inhibitori ai PDE-5 pot apărea după 15 până la 60 de minute și durează între patru și douăsprezece ore. Inhibitorii PDE-5 funcționează cel mai bine pentru disfuncția erectilă atunci când sunt combinați cu terapia hormonală.
În cazul în care inhibitorii PDE-5 nu sunt potriviți, terapia de autoinjecție cavernoasă (SKAT) este o altă opțiune de tratament pentru disfuncția erectilă. Bărbatul injectează un medicament în țesutul erectil al penisului cu un ac foarte fin. Acest lucru asigură creșterea circulației sângelui și, astfel, o erecție, care poate dura până la o oră.
Ce puteți face în cazul unei tulburări de erecție?
Un stil de viață fundamental sănătos, care reduce riscul de boli cardiovasculare, obezitatea și nivelul excesiv de ridicat al colesterolului și, prin urmare, riscul de tulburări circulatorii, este favorabil pentru a evita disfuncția erectilă.
- Iată ce puteți face în caz de disfuncție erectilă:
- Faceți mișcare în fiecare zi timp de cel puțin o jumătate de oră.
- Nu fumați.
- Nu beți sau beți puțin alcool.
- Faceți-vă verificați regulat tensiunea arterială, nivelul lipidelor și al glicemiei de către medicul dumneavoastră și, dacă este necesar, tratați-vă.
- Evitați excesul de greutate.
- Încercați să evitați stresul sau învățați o metodă de relaxare pentru a vă elibera tensiunea.
- În caz de disfuncție erectilă, discutați deschis cu partenerul dumneavoastră și nu mergeți singur.
- Consultați-vă cu încredere medicul de familie și lăsați-l să excludă posibilele cauze fizice ale disfuncției erectile.